Så här fungerar kreditkort

Så fungerar kreditkort

Vill du ha en säkerhet i form av pengar att använda när det krisar är det ett kreditkort som gäller. Det kan du som kund skaffa hos din egen bank eller till och med hos en annan bank om du hellre vill det. Ett kreditkort innebär att du har en viss summa pengar som du kan göra av med. Många föredrar att ha ett kreditkort då du endast betalar för den summa du använt. Det är dock vissa som missbrukar kreditkort och på så sätt köper saker som de egentligen inte har råd med, vilket gör att de hamnar i en ännu större skuld.

Se till att betala i tid

När du har ett kreditkort gäller det att betala tillbaka i tid om du inte vill betala ränta på krediten

När du har ett kreditkort gäller det att betala tillbaka i tid om du inte vill betala ränta på krediten. Räntan brukar vara hög och självklart vill du inte betala mer än det du har använt. Funderar du på att skaffa ett kreditkort för att ha när olyckan är framme kan det vara bra att jämföra kreditkort från olika banker. Detta då exempelvis årsavgiften kan variera samt att lånebeloppet på krediten kan variera. Oftast kan du som konsument själv göra en förfrågan i ansökan om hur mycket du vill att ditt kreditkort skall gå upp till. En viktig sak att jämföra är räntan som krediten har då du inte vill fastna med en alltför hög ränta.

Betala via faktura varje månad

Många väljer att använda kreditkort från den bank man redan har för att det oftast är lättast så. Allt du köper på det kreditkortet läggs sedan på en faktura som du får betala nästkommande månad. Vill du ansöka om ett kreditkort gäller det att du är beredd på att genomgå en kreditprövning. Det är även viktigt att du som konsument får avtalet med villkor hemskickade till dig. Exempelvis skall det stå hur stort ditt kreditutrymme är samt vilka räntor och avgifter som gäller.

De flesta banker som Swedbank, Handelsbanken, Nordea och många fler erbjuder kreditkort till kunder. Är du intresserad av att få veta mer om just din banks kreditkort är ett tips att kontakta banken eller besök skaffakreditkort.se för att jämföra olika kreditkort. Känner du att du vill ha fler alternativ finns det andra banker du kan vända dig till. Många banker har även rabatter på sina kreditkort för att locka till sig nya konsumenter. Bankerna tjänar pengar på kreditkort tack vare räntan och det är många som använder sitt kreditkort när en oväntad utgift dyker upp.

Använd bara krediten i nödfall

Använd bara krediten i nödfall

När du väl har skaffat dig ett kreditkort är det viktigt att tänka på att endast använda det i nödfall. Det är oerhört viktigt att du kan betala tillbaka den summa du använt och betalar du inte tillbaka i tid får du påminnelseavgift. Betalas inte påminnelseavgiften och resten av fakturan i tid kan det gå vidare till Kronofogden. Ett tips är att vara ärlig mot sig själv och sin ekonomiska situation innan du skaffar ett kreditkort för att inte bli mer indragen i skulder. Har du dock ett kreditkonto eller ett kreditkort idag, så behöver du inte ansöka om sms lån eller liknande vilket är en frihet i sig att bara kunna betala med ett annat kort.