kreditkort

Kreditkortstermer

Kreditkort & betalkort

Kreditkort är en variant av kontokort där betalningen sker i efterhand. Kortföretaget betalar till försäljaren av produkten eller tjänsten och fakturerar sedan kortinnehavaren. Dina inköp samlas på en räkning som du betalar en gång i månaden. Som en en extra bonus så tillkommer ofta en mängd tjänster som till exempel reseförsäkring för de kreditkort som har reseförsäkring som bonus.

Kreditkort med reseförsäkring är vanligt, det som skiljer sig är vilka villkor som gäller

Reseförsäkring

Kreditkort med reseförsäkring är vanligt, det som skiljer sig är vilka villkor som gäller. Vissa betalar ut ersättning vid försenat flyg, avbeställningsskydd och mycket mer. Kontrollera därför vad ditt kort täcker om du är intresserade av ett kreditkort med reseförsäkring.

Kredit

Detta anger hur mycket du får handla på kortet innan du måste betala, hur stor kredit du har. Vilket kreditvärde just du kan få beror på din ekonomiska situation. Kortföretaget gör en utvärdering av din ekonomi för att se hur stor kredit som din ekonomi klarar av.

Betalningsskydd

Många kortföretag erbjuder den här extra tjänsten, detta är en sorts försäkring för plötsligt inkomstbortfall. Förlorar du exempelvis ditt jobb så betalar kortföretaget dina räkningar under en bestämnd period. Periodens längd och kostnaden för den här tjänsten skiljer sig mellan olika kortföretag.

Andra tjänster med kreditkort

Kortföretagen har många olika tjänster och funktioner som de erbjuder till sina kort. Det finns allt från flygbonus till personlig assistans dygnet runt. Vissa satsar även på att erbjuda hög kredit som sin speciallitet.

Effektiv ränta

Summan av räntor och andra kostnader som aviserings- och uppläggningsavgifter, antal amorteringar m m omvandlad till en årlig ränta på lånet. Effektiv ränta används för att kunna jämföra vad olika lån kostar.