Bostadslån

Bolån – Blancolån

Bolån och blankolån är två typer av lån som båda är mycket populära, och användbara för olika syften när man behöver kredit en längre tid då kreditkort inte är så lämpliga på grund av högre ränta. Om du går i tankar på att ta ett lån kan det ibland vara förvirrande med alla banktermer, krångligt att förstå vad som skiljer olika lån åt och svårt att välja vilket lån som är bäst för en specifik situation.

Det finns en hel del skillnader mellan bolån och blancolån, så innan du hoppar på ett av dem, lär dig mer om vad de erbjuder samt kräver av dig som bankkund.

Bolånet

Ett bolån är precis som det hörs på namnet ett lån som är till för köp av bostad. Detta innebär att denna typ av lån är på stora summor, inte sällan flera miljoner. Därför är detta den största sorts lån du kan få av banken, vilket medför vissa krav och begränsningar. Det krävs bland annat en form av säkerhet vid denna typ av lån.

Detta kan exempelvis vara själva bostaden som köps. Dessutom granskas alltid din vedervärdighet och har du betalningsanmärkningar eller om du på annat sätt har varit ekonomiskt oansvarig i det förflutna kan det påverka bankens beslut.

Återbetalningstiden är lång på denna typ av lån och man kan välja mellan fast eller rörlig ränta, eller en kombination av båda.

Blancolånet

Ett blankolån är till framförallt för konsumtion, ligger på lägre till medelhöga summor och kräver ingen säkerhet. Dessa lån lämpar sig därför för allt från bilar och båtar till semesterresor och bröllop. Precis som med bolånet finns olika lån med olika ränta.

Men återbetalningstiden är kortare på blankolånen jämfört med bolånen och i stort sett vem som helst kan få ett blankolån beviljat. Den idag vanligaste formen av blancolån är snabblån och sms lån. Denna typ av lån tas över ett kort tidsspann, oftast ligger återbetalningstiden på mellan 30 – 90 dagar.

Sidor på nätet tillhandahåller den information så krävs för att man ska få lånet beviljat hos de olika aktörerna. Det är viktigt att tänka på att räntan på denna form av lån är betydligt högre än blankolån som sträcker sig över en längre tid.

Vilket gör att innan man ansöker om snabblån måste man vara hundra procent säker på att man har den återbetalningskraft som behövs. Saknar man en stabil inkomst är denna form av lån inte att rekommendera, för då räntan är så pass hög kan det vara rent förödande att missa en avbetalning av lånet. Då lånet då kan växa okontrollerat och man riskerar att hamna i en ekonomisk kris.