SMS Lån

Sms lån

Sedan sms lånens inträde i Sverige, som skedde runt 2006, så har antalet snabblåneföretag stigit kraftigt. Efterfrågan på lån och snabba pengar är i dag större än någonsin. Att människor är i större behov av pengar i dag beror antagligen på en mängd olika faktorer.

Dels torde det bero på ett hårdare ekonomiskt klimat där allt färre bidrag betalas ut. En annan anledning kan vara att levnadsstandarden hela tiden ökar och det blir dyrare och dyrare att skaffa dom saker som vi ”måste ha”, underhålla och laga dom saker vi skaffar.

I dag är det mer eller mindre standard att ha en bil, tv, smartphone, internet, streamingabonnemang och en mängd andra ”bekvämligheter”. Att bekvämligheter kostar är inget nytt men om man skaffar sig för många så kan månadskostnaden stiga rejält och behovet av lån växer därmed.

Efter att ha räknat antalet aktörer för sms lån så hamnar vi på ca 30 stycken kreditgivare. Det lär inte stanna där utan nya sms lån är på väg.

Fördelen med sms lån

Alternativen till sms lån eller snabblån är inte särskilt många. Om vi jämför med det traditionella privatlånet eller blancolånet så måste man ofta låna minst 10 000 kronor eller mer. Eftersom lånesummorna är högre så stiger också lånkraven. Kraven kan vara att man måste ha en ganska hög årsinkomst.

Ofta över 150 000 kronor. Dessutom får man inte ha några betalningsanmärkningar. Det hjälper sällan att man har betalat bort alla sina skulder. Finns anmärkningarna kvar så blir man inte beviljad ett privatlån. Det krävs alltså att man har väldigt god ordning på sin ekonomi för att få ta ett privatlån.

Ett sms lån är betydligt enklare att få. Dels därför att lånesummorna är lägre. Här pratar vi om max 10 000 kronor. Risken att låna ut så små belopp är alltså inte lika stor för kreditbolagen och man kan således släppa lite på dom hårda kraven. Ofta kan man t.om. få ett sms-lån trots att man har betalningsanmärkningar.

Har man bara betalat bort sina skulder så brukar det inte vara några problem att bli beviljad ett snabblån på upp till 10 000 kronor. Förutom privatlån så finns det bra kreditkort där man kan bli beviljad krediter på 50 000 kronor och ibland mer.

Dock ser kraven ungefär likadana ut för kreditkort som för privatlån så det är inte heller något bra alternativ till sms lånen. Så trots att så många klagar på dessa smålån så fyller dom tydligen ett starkt behov ute i samhället.

Tilläggas ska dock att om man ska låna pengar så ska man ha en realistisk plan för hur man ska betala tillbaka pengarna och inte bara chansa och hoppas att det löser sig. Då kan man hamna i en jobbig ekonomisk situation som kan vara svår att ta sig ur.

Lära sig ekonomi

Att lära sig lite grundläggande ekonomi kan alltid vara till nytta även om man bara ska ta ett lån. Det finns många ord och termer inom ekonomin som kan vara svåra att förstå. Att läsa lånevillkor och andra texter om lån kan vara förvirrande om man inte har koll på en del av facktermerna som används.

Därför kan det vara ide att ta del av en ordlista för lån och lånetermer som finns tillgängliga på nätet och i tidningar. Det tjänar man på i längden och man slipper stå där med lång näsa när lånet inte fungerade så bra som man trodde.