Kreditkortsbedrägeri

Kreditkortsbedrägeri

Det är aldrig riskfritt för dig som innehar ett kreditkort idag, då det finns flera olika sätt för en bedragare att utnyttja dig och ditt kreditkort för sin egen vinnings skull. De bästa kreditkorten har många säkerhetsfunktioner för att hindra bedrägerier men det är viktigt att känna till hur kreditkortsbedrägeri för att undvika att drabbas.

skimming

Skimming

Kontokortsbedrägeri kan bland annat vara skimming. Skimming är att gärningsmannen via en falsk kortläsare kopierar magnetremsan och dess information från kortet. Detta kan göras i affärer, automater och på alla ställen där du drar ditt kort. För att skimmingen ska fungera så behöver gärningsmannen också ha tillgång till din PIN-kod.

En PIN-kod är ditt personliga identifikationsnummer som du använder för att godkänna ett köp. PIN-koden kan gärningsmannen få genom att placera ut kameror som kan spela in när du trycker in din kod. Denna form av kontokortsbedrägerir där gärningsmannen har tillgång till både magnetremsans information och PIN-koden gör nu att han eller hon kan använda ditt kreditkort och de pengar du har på kontot.

Det är mycket vanligt att du som innehavare av ett kreditkort kan råka ut för stöld av kortet och det är då mycket viktigt att du som innehavare av kortet inte har din PIN-kod uppskriven och förvarad på samma ställe som ditt kreditkort. Genom att få tillgång till kreditkortet och den PIN-kod du har så kan gärningsmannen länsa ditt konto och utnyttja din kredit.

Utan tillgång till din PIN-kod så är det lite svårare att utnyttja kreditkortet i bedrägerisyfte men med tillgång till ditt personnummer och kortet samtidigt, så har gärningsmannen möjlighet att göra inköp utifrån informationen och därigenom utnyttja dig och dina korttillgångar.

nätfiske

Nätfiske

En annan form av kreditkortsbedrägeri är nätfiske. Med detta menas att en eller flera gärningsmän försöker införskaffa känsliga uppgifter via e-mail och telefon. Det går till på så sätt att du som innehavare av ett kreditkort blir kontaktad av en person som uppger sig vara från din bank och ber dig om information om ditt kontonummer samt koder och personuppgifter, vilket ger dem den information de behöver för att kunna utnyttja ditt kreditkort för egna syften.

Det har idag också blivit möjligt för dig som innehavare av ett kreditkort att utsättas för kreditkorsbedrägerier via internet. Detta sker då genom att dina personuppgifter och kortuppgifter samt PIN-koden säljs på internet. Uppgifterna används sedan för att handla på nätet för dina pengar och din kredit.

skydda-pin-kod

Värdehandling

Ett Kreditkort är en värdehandling och bör behandlas på samma sätt som du skulle göra med kontanter. Kreditkortet ger innehavaren rätt att disponera den kredit och de kontanter som finns kopplade till kortet via kontot hos banken. Det är därför viktigt för dig som innehavare att vara aktsam med kreditkortet för att inte råka ut för kreditkortsbedrägerier.

Det finns flera saker, du som innehavare av ett kreditkort kan tänka på för att minska risken för att du ska utsättas för ett bedrägeri. Lämna aldrig ut personuppgifter eller kontonummer. Ha alltid ditt kreditkort nära dig själv och låt aldrig en servitörer eller någon annan personal i affärer och liknande bära iväg ditt kort för att genomföra betalningen, då du inte kan ha uppsikt över vad som händer med kortet.

spara-kvitto

Skydda PIN koden och spara kvitton

Spara inte din PIN-kod på samma ställe som ditt kort. Måste du ha koden uppskriven så skriv ner den på ett sådant sätt att endast du vet vad den hänvisar till. Kontrollera alltid summan på dina kvitton och spara också alla kvitton för köp som du genomfört med ditt kreditkort samt jämför kvitton med kontoutdrag. Allt detta för att du så snabbt som möjligt skall kunna uppmärksamma om du råkat ut för någon form av bedrägeri.

spara-kvitton

Anmäl misstänkta transaktioner till din bank

Så fort som du som innehavare av ett kreditkort märker att något inte står rätt till, så skall du genast anmäla detta till din bank och spärra kortet, detta för att förhindra tjuvarna från att fortsätta utnyttja dina resurser. Många gånger så får du som innehavare av kreditkortet ersättning från din bank för de utgifter som du råkat utför på grund av bedrägerier, så länge som du varit aktsam med hanteringen av ditt kreditkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *